den fd. officiella hemsidan för Täby Baskets herrlag

Umeå mot Täby, 2-0.

Ända sen första förlusten uppe i Umeå var inställningen självklart att Täby skulle bevisa att det bara var en engångsföreteelse. När Umeå kommer på besök skulle de minsann få åka hem tomhänta. Så blev det dessvärre inte.

Likt Solnamatchen förra helgen så börjar matchen mot Umeå med att herrarna har ganska dålig kommunikation i försvaret. Visserligen så svingas bollen runt rätt bra men det saknas energi. Täby spelar i Umeås tempo. Igen, som i Solnamatchen, så funkar det framåt men herrarna släpper bakåt och Umeå får relativt lätta avslut – 2st var verkligen helt vidöppna och det blir en 6-0 run för Umeå. I nästan hela första kvarten spelar Umeå zon och till slut hittar Täby rätt och avslutar med en gen run på 6 poäng. 28 – 22.

Andra kvarten börjar med att Täby slänger iväg bollen. Ingen bra känsla. Herrarna jobbar för att höja tempot framåt och få till bra fokus i försvaret. Erik Andersson får till två treor på raken. Försvaret blir bättre i man man men när Umeå går förbi så missar hjälpförsvaret helt. Täby har tur och Umeå missar två helt öppna avslut nära korgen. Frustration börjar krypa fram och Täby börjar försöka stjäla bollen. Bollen svingas bra framåt och man letar bra lägen men avsluten lyckas inte hitta botten av nätet. Tempot ökas men fokusen saknas och frustrationen blir påtaglig. 13-13 i andra så fortfarande Täbyledning i halvtid.

Halvtidssnacket handlar mycket om just frustrationen. Upp med huvudena och stötta varandra, ha kul och spela bra basket. Försvarsmässigt hindra bollen från att komma in till inside-spelarna och få till hjälpförsvaret. Bra försvar ger bra anfall.

Ganska snabbt i tredje så får både Jimmy Lundin och Frank Nordin sina tredje fouls. Calle Arnold stoppar Umeås nr 10 med några blockar och hårt försvar. Annars går försvaret helt åt pipan. Tappar i försvar, tappar koncentrationen framåt och hänger med huvudena. Umeå ökar sin intensitet. Täby försöker svar men slarvar bort bollar istället. Enskilda spelare försöker lyfta laget men det går inte vägen. Frustrationen är kännbar i hela hallen och Umeåspelarna tar vara på allting och blir ännu mer positiva. Herrarnas stolthet i försvaret känns som borttappad och Täbys ledning är helt borta. Förlorar kvarten med 6 poäng och levererade endast 9 poäng på de 10 minuterna! 50-50 inför fjärde.

Fram till den här punkten så hade ändå Täby lett hela matchen. I fjärde så var det Umeås kvart.

Täby får inte upp huvudena och fortsätter med dåligt försvar. Försöker kompensera framåt men det blir framtvingade dåliga avslut och bollen svingas inte runt alls. Herrarna går till 3-2 zon som misslyckas totalt. Umeå drar ifrån, upp 12. Moralen har lämnat hallen och Umeå får ännu mer energi. Fokuset hamnar på domslut eller uteblivna domslut. Coach Stefan Bergman instruerar herrarna att pressa och det verkar funka. Avståndet minskar men det kommer lite för sent. Efter att ha legat under med så mycket som 17 så har Täby nu knappat in till 10 men bara 36 sekunder kvar att spela. Herrarna plockar upp lite heder och vilja på slutet och pressar in i det sista. Stoppar klockan men Umeå sätter sina straffkast. Kraftansamlingen kom för sent och Umeå åker hem med 2-0 i serien mot Täby.

 

Spelschema

Tabell