den fd. officiella hemsidan för Täby Baskets herrlag

Täby starkast i Stockholmsderbyt mot Solna!

Med trötta ben från lördagens resa och match uppe i Sundsvall var det på söndagen dags för herrlaget att ta emot Solna Branten i Tibblehallen CC.

Likt Sundsvall spelar även Solna med dubbellicenser i Basketettan och Basketligan men de påverkade inte matchen i samma grad som i matchen mot Orongo.

Trots resa och match dagen innan börjar Täby med fokus och bra sving på bollen offensivt. Frank Nordin får tyvärr två snabba fouls och tvingar coach Stefan Bergman att byta ut för att spara honom till senare i matchen. Defensivt så spelar herrarna delvis jättebra och delvis klara missar som resulterar i helt öppna avslut för Solna. Herrarna är lite för sugna på att stjäla bollen och hjälpförsvaret är inte av den standarden vi brukar se. Individuellt är försvaret på hög nivå och Jimmy Lundin pressar Solnas guards hårt. Defensiven leder till offensiven och en stark insats leder till fastbreak där Yasin Merzoug avslutar med snabb 3:a. Täby får sen till två bra anfall i rad där bollen går in till Erik Andersson som kan avsluta nära korgen. Det märks ganska tidigt att det här är en match där Yasin spelar lite extra (citat “när de började snacka skit med mig tände jag till”), både offensivt och defensivt och han avslutar första kvarten med en snygg 3:a.

Andra kvarten börjar tyvärr med dåligt försvar igen, ingen hjälp eller kommunikation. Offensivt rullar det på men det är just det defensiva som skadar oss. Jimmy får sin 3:e foul efter en tveksam borde-varit-charge blåsning. Det individuella försvaret är fortfarande väldigt bra och det känns som om allting går bra i 15 sekunder och sen släpps Solna in i mitten för lätt avslut. Först blir det en sträcka med rätt tveksamma avslut offensivt för att sen bli en ‘run’ på några väldigt bra avslut. 48-37 i halvtid till Täby.

I omklädningsrummet nämner coach Stefan att det slarvas och att herrarna försöker stjäla bollen för mycket. Spela smart med disciplin och tvinga fram turnovers med bra intensivt manförsvar istället. Höj blicken i anfall och försök se spelet och röra sig rätt.

Tredje börjar trots Stefans instruktioner med att herrarna är på bollen och försöker stjäla. Yasin fortsätter sin personliga kamp mot Solna och kör hårt i försvar och utan rädsla framåt. Täby får till en sträcka på tre riktigt bra anfall, sen en sträcka på tre dåliga anfall. Efter att Calle Arnold fått tre snabba fouls tänder han till och drar i en rejäl kontaktdunk vilket även ger honom ett från straffkast.

I fjärde är fortfarande känslan att det är Täby som spelar dåligt bakåt, inte Solna som spelar bra framåt. Det dåliga försvaret leder till lite stressat framåt med en del chansningar i passningarna. Domsluten börjar påverka och ta fokus för täbys herrar och Solna börjar knappa in. Kommunikationen i försvaret är fortfarande sämre än vad täby klarar av och borde ha. Blir en liten uppsving i slutet där Frank kliver upp lite extra vilket sporrar till att matchen avslutas med lite mer fokus och vilja. Täby tar hem det med 89-75.

 

 

Spelschema

Tabell