den fd. officiella hemsidan för Täby Baskets herrlag

Orongo var bättre än förväntat.

Allt var planerat in i minsta detalj, vi skulle sitta 7 h 30 min på tåg, för att få spendera 4 h 5 min i Sundsvall och då hinna med en match mot Orongo Dragons, pre-game snack innan och take-away middag efter.

Solen sken när vi rullade förbi Hudiksvall och det var en av de finaste vinterdagarna jag sett på länge. Väl framme på Sundsvalls station promenerade vi till Sporthallen och på vägen plockade vi upp lite energitillskott.

Vi var inställda på att det skulle bli en lätt match, en vinst med 20-30 poäng skulle vara rimlig. Så Johan Westerlund, Yasin Merzoug, Jon Jonsson och några till spelare fick stanna hemma. Dock så blev det lite tuffare än vad vi hade räknat med; förutom de 4 st dubbellicenserna som Orongo och Sundsvall Dragons använder sig av, så hade Dragons avslutat Tom Lidén och André Nilssons licenser så att de kunde få spelade med Orongo mot oss. Sen får vi inte glömma Adam Alexander, Sundsvall Dragons ass. coach och för några år sen lagkapten hos SM-guldmedaljörerna som gjorde comeback i samband med den här matchen.

Matchen i sig var riktigt rolig att spela, Orongo spelade mogen och disciplinerad basket med välgenomtänkta anfallsspel för deras styrkor, 3-poängsskytte och insidespel. Halvtidsresultatet var 38-35 till hemmalaget och en intressant notering är att 24 av Orongos poäng kom från 3-poängare.

Vi kunde snabbt ta ledningen i andra halvlek genom att vara mer alerta i våra defensiva roteringar vilket innebar att Orongo inte fick skjuta lika många öppna 3or.

Det var en härlig stämning i hallen, många roliga kommentarer från spelare, coacher, supporters och t.o.m. domare. Vi var bara 9 ombytta spelare och matchade hårt vår första femma. Det märktes av i slutet, då vi hade en ledning med 4 poäng och 5 minuter kvar av matchen. Då gick vi på knäna och Orongo kunde kämpa sig upp i en ledning med någon minut kvar. När det återstod 15 sekunder, drog vi på oss en ”osportslig” foul, följt av teknisk foul på bänken, så det var den matchen. Förlust, 77-70.

Vi tog väskorna, tackade motståndarna för en rolig och tuff match. Orongo Dragons var överlägset det bästa laget vi mött i år, lite konstigt att det låg på en delad 8e plats inför vår match. Skulle Orongo spela med det här laget hela säsongen skulle de garanterat ha kommit 2a i BEHN och ta sig till Final 4.

Sedan var det bara att plocka upp maten i farten, hoppa på de nybyggda SJ-tåget och följa livestatsen mellan Alvik – Akropol.

 

Angående det här med dubbellicenser så spelar det ingen roll för oss om de betalar massa pengar för att skriva ner spelare och sedan betalar ännu mer pengar för att skriva tillbaka dem. Vi vill bara spela tuffa matcher och jag kan med handen på hjärtat säga att om vi visste om detta, så hade vi självklart kommit med fullt manskap och då hade Orongo fått skriva ner ännu fler spelare för att kunna ha en chans.

Men tyvärr kommer andra klubbar i kläm, t ex Alvik Basket, som tydligen gjort sin bästa match för säsongen genom att slå Akropol på hemmaplan och på så sätt säkra sin position i tabellen. Men i och med att andra klubbar har möjligheten att ”importera/exportera” spelare, så blir situationen svårare för dem.

Med detta säger jag inte att Orongo i det här fallet har gjort något fel, jag har själva varit en av ”lego-spelarna” och var nära att sätta stopp för att min moderklubb skulle ta sig upp till Baskettan för första gången i klubbens historia. Så jag vet hur viktigt det är för en sådan välskött och bra organisation som Sundsvall Dragons är, att ha ett utvecklingslag i Basketettan.

– Calle Arnold, spelare, tränare, GM

Spelschema

Tabell